Monday, December 5, 2011

CHIKEN CHOP..SANTAPAN BERBUKA......



ASSALAMUALAIKUM...SEMUA WARGA BLOG...

Alhamdulillah...sudah berbuka puasa...ramai yang berpuasa hari ni...sambung puasa semalam..he2...pagi tadi, selepas pergi kelas doc Jazimin, ryn n kawan baik ryn pergi lah menuju ke TF Behrang..ha2...sbb ryn dan kawan ryn amatlah teringin nak makan CHIKEN CHOP buat sendiri.

Ryn ada dulu resepi Chiken cHop, tapi di manakah???..........ha2...balik dari TF Behrang, terus jer tangan ni laju membuka FB, dan taip kat KONGSI RESEPI, bertanya resepi CHIKEN CHOP..ryn nk ucapkan RIBUAN terima kAsih kepada KAK ASMAH BTE NGAH, Kerana berkongsi resepi........SEDAP bg ryn..terima kasih kak...izinkan Ryn share resepi akak di Blog usang Ryn ya...ha2

sumber Resepi dari KAK ASMAH bTE nGAH

bAHAN-BAHAN

2 Ketul paha ayam di buang tulangnya
tepung jagung-perap bersama ayam
serbuk lada putih
garam
sebiji telur ayam
Breadcrumbs

untuk SOS
2 ulas bawang putih
sos tiram
sos cili
kicap
lada hitam - tumbuk halus
tepung jagung- bancuh-ryn tambah
1 kiub pati stock ayam Nor- Ryn tambah
garam sikit jer, n aji
margerin- ryn tambah

kaedah-

ayam yang di buang tulang akan di perap bersama tepung jagung+telur ayam(kalau ikut resepi kak asmah, guna putih telur) ryn guna jer 1 biji terus, he2 sbb syg nk buang. pastu letak garam. perapkan kejap bersama serbuk lada putih.


untuk SOS,

ryn letak 3 sudu marjerin, bawang putih tadi ryn tumis kejap sampai naik bau. Kemudian ryn letak sos cili, sos tiram, n kicap. gaul rata, ok, peringatan, sos tiram jgn bubuh bnyk, nti masam. kemudian, ryn letak lada hitam yang telah di tumbuk, dengan 2 gelas air masak. kacau rata, dan masukkan kiub ayam. bancuh tepung jagung, ryn ambik 2 sudu tepung, dan masukkn dalam kuali. garam n aji..kacau sampai rata..n masak. Siap!...selamat mencuba!...tadaaa....TERIMA KASIH KAK ASMAH!..(^__^)......ryn sangat sukakannya

No comments:

Post a Comment