Friday, December 16, 2011

SIAKAP SENOHONG GELAMA IKAN DURI..HAA..SAMBUNG2..JANGAN TAK SAMBUNG..EHHEHEHE

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA WARGA BLOG..NAK KONGSIKAN DENGAN WARGA BLOG RESEPI IKAN SIAKAP PADA HARI NI...TADDAAA..


SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU

(*note: RYN amBIL DARI bLOG kAK AZLITA AZIZ)
Sumber: Majalah Sedap
Copy dari : KAK ITA, TETAPI RESEPI
Kak Ummi


Bahan:- (untuk seekor ikan)

  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
  • 1 sudu teh garam

Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*RYn tak letak pon)
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*xder stock.hehe)
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar:-

  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar
  • 2 cm halia

Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.

2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.

3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.

4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.

5. Ikan siakap ryn goreng secara separuh masak (rumah sewa student, mana ada oven.hehhe) kalau resepi betul kene bakar macam kat bawah ni...

# Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.

*Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.

6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.

7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.

8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.

9. Selamat mencuba....terima kasih kak ita..resepi sedap..terima kasih kak ummi....(^_____^)


No comments:

Post a Comment